AMBERINFO.PL - Polski Portal Bursztynowy
Info
agencja
E-mail
Gdańsk - Stolica Bursztynu Szlaki bursztynowe Mapa Muzea Ciekawostki Imprezy Bibliografia
Historia Świata Historia Gdańska Turystyka Publikacje Promocja i reklama Warsztaty KulturaPrasaLinkiInne

Bursztynowa nalewka

Receptura wg ks. Klimuszki


   Kawałki bursztynu zalać czystym spiurytusem. Odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Po wyczerpaniu nalewki rozdrobnić bursztyn i powtórnie zalać. Bursztyn można zalewać tylko 2 razy.


Zalecenia


   Nalewka ma wszechstronne zastosowanie. W przypadku zmęczenia lub bólu głowy należy natrzeć kark, nadgarstek i skronie. Zapobiegawczo przeciw grypie i przy dolegliwościach astmatycznych pić herbatę z trzema kroplami nalewki. Na korzonki i bóle reumatyczne wskazane jest nacieranie bolących miejsc.



The Amber Tincture

Recipe


   Put the oieces of amber into a bottle aned fill it with 96% alcohol. Let it stay for ten days in a warm place. After that time the tincture is ready. When the tincture has been used up, the amber may be crushed and once reused.


Indications


   The amber tincture may be widely applied. In tiredness or headaches rub the mixture on yur neck, temples and wrists. As a preventive measure against flu and in astmatic symptoms drink tea with three drops of the tincture added. In case of rheumatism and fibrositis rub the liquid over the aching places.
[ Inne ciekawostki... ]

[ Na górę strony ]